Monday, January 6, 2014

Kek Gula Hangus / Kek Sarang Lebah


Bismillahirrahmanirrahim..
hye..hye..Assalamualaikum peminat2 dapur sume.. prnah jumpe x kek cam dlm gambar ni?pernah makan??Mmmm..cam comey jer..cam sedap jer...hehe.. Tau x cara buat kek ni?..haa..pada yg tau makan je tu..apa kata kalian try godek2 dapur ckit..cian kt Oven kalian tu..cam nk bkarat jer...hehehe.. jom cube bt..

Bahan2 Sirap Gula Hangus
a) 2 cawan gula
b) 2 cawan air
c) sesudu besar/makan marjerin / mentega/lau xde minyak masakpn boleyla..bajet pya pasal..hikhik..

Bahan2 Lain
a) 2 cawan tepung gandum(ayak ckit nk bg cntik kek )
b) 2 sudu teh soda bikarbonat (ayak bsama tepung gandum)
c) 1 sudu teh esen vanila (tambahkan aroma kek..kasi wangi ckit..hehe)
d) 7 biji telur saiz sederhana/ B 
e)  1/2 @stengah tin susu pekat manis. ( lau nk kurgkn mnis,kurangkn ckit susu..)

Cara Membuatnya..
a) panaskan gula dlm kuali  dgn api sederhana..kacau sehingga warna bertukar perang gelap cam hangus ckit dan hancur..
b) masukan air dan marjerin/mentega..kacau, tutup api dan sejukkan..(* nota: berhati2 sewaktu memasukan air ke dalm gula kerana kmungkinan gula akan meledak..)
c) dlm mangkuk lain, pukul telur sehingga kembang..
d) masukan susu dan esen vanila dan pukul rata..
e) masukan tepung yg diayak bersama soda bikarbonat td..
f) masukan sirap gula hangus dan pukul sehingga sebati.
g) tuang ke dlm loyang yang dileser minyak/marjerin dan bakar dgn suhu 180'celcius selama 30-40  minit..
setelah masak..sejukkan..dan  siap siaga utk dihidang..SELAMAT MENCUBA!!!!..


0 comments:

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers