Tuesday, January 7, 2014

Kerabu Selom Bersantan



Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..ari ni admin nk kongsi resepi ni plak...haaa..namanya kerabu selom Bersantan...kerabu ni memang feberet admin tau..hehehe..memang best sangat makan nga nasik dan telur dadar..(ni lauk pilihan admin masa blaja kt universiti dulu..hehehe )..mmg superbbbbb..ni admin wt skala sukatan mudah je agar senang rakan2 nk mencuba...Selamat Mencuba!!!!.. =)

Bahan-bahan:

BAHAN A
- 1 ikat daun selom(dihiris halus)
- 1 cawan taugeh (klau taknak letakpn takpe)
- 5 biji bawang merah(dihiris halus)
- 5 tangkai cili padi (dihiris halus)
- 1 cawan kerisik kasar

BAHAN B
- 1 cawan  kerang direbus terlebih dahulu
- 10 ekor udang saiz biasa
- 1 1/2 cawan santan
- 1/2 cm lengkuas
- 2 biji limau nipis (ambil jus)/ boleh digantikan dgn cuka.
- gula dan garam secukup rasa

Cara membuatnya:

- Panaskan santan dengan api sederhana dan setelah mengelegak masukan bersama udang dan kerang.
- kemudian masukan kesemua BAHAN B yang lain.
- Setelah masak, biarkan seketika.
- Dalam bekas yg lain campurkan kesemua BAHAN A dan gaul sebati.
- masukan kuah santan td kedalam BAHAN A..Sedia dihidang..SELAMAT MENCUBA!!!
 



0 comments:

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers